Rechter doet Miljoenhuizen zwijgen

Geplaatst op 13 mei 2009

De Amsterdamse voorzieningenrechter vonniste dat Miljoenhuizen.nl en klup.nl de website dienen aan te passen zodat via Google niet langer de indruk gegeven wordt dat Zwartep00rte fai11iet is.

 

In een uniek vonnis besliste de Amsterdamse voorzieningenrechter dat men verantwoordelijk gesteld kan worden voor een verkeerd citaat door een derde.

Althans dat is wat er gebeurt als Google twee niet gerelateerde gedeelten op een pagina van Miljoenhuizen.nl (en ook op klup.nl) samenvoegt en bij het zoeken op de woorden  Zwartep00rte fai11iet het volgende zoekresultaat toont:

 

Volledige naam: Zwartep00rte Specialiteit: BMW ... Dit bedrijf is fai11iet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis Ik heb bij Boot Rialto gewerkt ...

Zwartep00rte is namelijk niet fai11iet, maar een ander bedrijf. Volgens Zwartep00rte zorgt het google zoekresultaat ervoor dat dit gerucht kan blijven voorbestaan, en daarom eiste zij:

 

De Amsterdam voorzieningenrechter ging hier grotendeels in mee en veroordeelde ons om de sites

zodanig aan te passen en aangepast te houden , dat niet langer via de website, door middel van de zoekmachine Google, een zoekresultaat wordt weergegeven waarin de onjuiste indruk wordt gewekt dat Zwartep00rte fai11iet is.

Binnen 48 uur dient de website aangepast te worden, en anders is een dwangsom van 500 euro per dag verschuldigd. Dit is een vonnis wat Miljoenhuizen zal uitvoeren, maar waarbij het zich niet neer zal leggen.

Zoals de rechter Sj.A. Rullman tijdens de zitting al zelf hintte is dit een zaak die tot aan de Hoge Raad kan gaan. Miljoenhuizen beraadt zich over een mogelijk hoger beroep, omdat het van mening is dat de verkeerde in de gedaagdenbank staat.

Als het zoekresultaat namelijk zou sugereren of insinueren dat Zwartep00rte op de fles, dan is dat Google en niet Miljoenhuizen.nl of klup.nl.

[UPDATE  14 mei 15:13 In dit artikel zijn alle woorden Zwartep00rte en fai11iet vervangen. Feedbacks die deze woorden bevatten worden afgewezen om betaling van 500 euro per dag te voorkomen. Eén feedback is daarom reeds afgewezen]

[UPDATE 15 mei 22:22 SOLV advocaten in persoon van Menno Weij zal deze zaak gaan behartigen]

Terug naar overzicht