Zeeuwse geruchten in Amsterdamse rechtbank

Geplaatst op 8 mei 2009

Vandaag diende voor de rechtbank in Amsterdam de zaak van een autodealer uit Roosendaal tegen Miljoenhuizen.nl. Miljoenhuizen zou geruchten de wereld in hebben geholpen dat Zwartepoorte fajiet is.

Om 15.30 trokken Miljoenhuizen.nl directeur Nico Schoonderwoerd en klup.nl vrijwilligers Soeters naar de rechtbank aan de Parnassusweg 220 te Amsterdam voor het kort geding dat door Zwartepoorte is aangespannen tegen Miljoenhuizen.nl en klup.nl.

Zoals reeds in een aantal artikelen zoals hier is uitgelegd is maakt Zwartepoorte er bezwaar tegen dat op de pagina over Zwartepoorte ook een opmerking staat over Boot Rialto: "Dit bedrijf is fajiet, het is overgenomen door motorhuis..."

Ik heb bewust het woord fajiet foutief gespeld, want anders staan er nog meer pagina's van miljoenhuizen.nl en klup.nl tussen de zoekresultaten van  "Zwartepoorte fajiet " en dat kan gevaarlijk zijn, want de rechter leek vanmiddag toch veel sympathie te hebben voor de vordering van Zwartepoorte. Aan het eind van de zitting deed ze een indringend verzoek op Miljoenhuizen.nl om hier niet moeilijk over te doen en op een of andere manier iets te doen dat Google deze fout niet meer maakt.

Miljoenhuizen is echter van mening dat het om een principele zaak gaat. In Nederland is de vrijheid van meningsuiting een groot goed. De vrijheid van meningsuiting wordt alleen beperkt door een verbod op discriminatie en op laster. Mocht de rechtbank besluiten dat Miljoenhuizen dit zoekresultaat moet verwijderen, dan is het dus ook niet meer mogelijk uitspraken te doen die door anderen mogelijk op lasterlijke wijze worden weergegeven. 

Daarnaast is het einde zoek. Er zijn zoveel mogelijke combinaties waar tussen ook veel lasterlijke uitspraken zullen zitten.... Dat betekent eigenlijk dat je de tent wel kan sluiten.

Naar aanleiding van het kort geding sprak Miljoenhuizen met journalist van de Provinciaalse Zeeuwse Courant Luc Oggel:  "Ik snap niet dat een advocaat zich daarvoor leent ".  Luc vertelde dat de geruchten begonnen toen in Goes ongeveer een maand geleden de Audi dealer op de fles ging. Hij doet onderzoek naar het gerucht, maar kon geen feiten boven water krijgen, en publiceerde er dus niet over. Volgens Oggel heeft niemand die hij sprak gegooglet op de woorden  "Zwartepoorte fajiet". Nu dit kort geding in Amsterdam plaats vindt wil hij er een artikel aan wijden voor de Provinciaalse Zeeuwse Courant. Dhr Zwartepoorte is echter op geen enkele wijze bereikbaar, en daarom vroeg hij Miljoenhuizen of in de rechtszaak wellicht een uitspraak is gedaan dat Zwartepoorte het moeilijk zou hebben. In het dossier is er echter geen sprake van dat er specifieke problemen zijn voor Zwartepoorte. Wel werd in het kort geding uitgebreid gerefereerd naar de problemen die in de gehele autobranche spelen, en het is natuurlijk niet raar om te veronderstellen dat voor de categorie dure auto's de klappen harder aankomen.

Luc Oggel wil graag hoor/wederhoor toepassen, maar zit ondertussen met een deadline. Over Zwartepoorte zegt hij  'het werkt alleen maar in zijn nadeel dat hij niet reageert, ik zal er toch een stuk over schrijven'.

 

[Update: via twitteraar Arne Hulstein kwamen we aan het artikel] Posted using Mobypicture.com
Terug naar overzicht