Miljoenhuizen mag prijsgeschiedenis publiceren van rechter

Geplaatst op 6 januari 2010

In een zaak die door een woningeigenaar tegen Miljoenhuizen was aangespannen heeft de rechter besloten dat de prijsgeschiedenis van een woning geen persoonsgegeven is en dus gepubliceerd mag worden.

Op dinsdag 24 november vond in een gespannen sfeer de rechtszaak plaats van een woningeigenaar in Schiedam die het niet lukt zijn woning verkocht te krijgen. Hij wijt dit aan de vermelding op Miljoenhuizen van de prijsgeschiedenis. Miljoenhuizen vindt dat woningkopers het recht hebben op dezelfde informatie als de woningverkoper en weigerde de prijsgeschiedenis te verwijderen. De rechtbank in Rotterdam heeft op 5 januari besloten dat de prijsgeschiedenis van een woning niet direct gerelateerd kan worden aan een natuurlijk persoon en dat daarom de Wet Bescherming Persoonsgegevens niet van toepassing is.

De rechters Mr. P. de Bruin, mr S.C.C. Hes-Bakkeren en mr. I.W.M. Laurijssens schrijven in hun oordeel:

Ten overvloede merkt de rechtbank evenwel op dan de op Miljoenhuizen.nl vermelde prijsgeschiedenis is beginsel niet kan worden aangemerkt als een persoonsgegeven in de zin van de Wbp. Ook voor de overige gegevens van de woning geldt dat deze in beginsel niet als persoonsgegeven in de zin van de Wbp kunnen worden aangemerkt. Dit zijn immers uitsluitend gegevens betreffende de woning, die bovendien niet zo kenmerkend voor (...) zijn dat hij daardoor kan worden geïdentificeerd. Hooguit blijkt uit de vermelding van de vraagprijs wat de door (...) of diens makelaar geschatte waarde van zijn woning is.

Dit oordeel is ook een stevige tik op de neus van het College Bescherming Persoonsgegevens, dat in eerdere instantie naar buiten had gebracht de prijsgeschiedenis van een woning wel als een persoonsgegeven te zien.

Fotomateriaal van de zitting is niet beschikbaar. De rechters toonden zich van hun conservatieve kant door geen fotografie tijdens de zitting toe te staan, en ook het communiceren via twitter te verbieden.

 

Hieronder het verslag van Nico Schoonderwoerd na afloop van de zitting

Terug naar overzicht