Geen champagne voor makelaars en hypotheekadviseurs

Geplaatst op 27 december 2008

Vooralsnog geen reden voor vreugde voor hen die van de woningmarkt afhankelijk zijn. Miljoenhuizen peilde de stemming onder makelaars en hypotheekadviseurs. Wat verwachten zij voor 2009?

Sinds september en oktober constateert de Miljoenhuizen woningmarktmonitor een kentering van de markt. Ook Marcel Talsma, makelaar te Ede, merkt dat het aantal transacties is gedaald en ook de prijs: 'Dat de gemiddelde vraagprijs iets is gedaald is niet zo moeilijk te verklaren. De huisprijzen zijn door de (tijdelijk) stagnerende markt als gevolg van de kredietcrisis en de hierdoor gemaakte 'pas op de plaats' door kopers en aan de andere kant door het feit dat de banken erg moeizaam financiering verstrekken, minder in waarde gestegen t.o.v. de inflatie of zelfs gestabiliseerd. '

Ook Joop Lemmens, hypotheekadviseur te Elst, merkt dat de zaken minder gaan. Als hypotheekadviseur is hij specialist op het gebied van rente:

'De hypotheekmarkt eind 2008 typeerde zich door beperkte rentedalingen, vooral in de variabele rente en de korte rentevaste perioden. We hebben niet de indruk dat alle voordelen van de lagere marktrente al in de hypotheekrente gerekend is. Reden zou zijn dat de risico-opslag nog hoog is. Helaas kunnen we niet nagaan of dit terecht is.

We verwachten binnenkort een verdere daling van de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) met 0,5%. Een verdere daling van de hypotheekrente zou moeten kunnen volgen temeer de beurs niet echt wil en de inflatie niet al te hoog is.

Er is in november en december merkbaar meer rust en meer beweging vanuit de huizenbezitters. Dit resulteert nog niet direct in hoge omzetten omdat de hypotheekrente mogelijk nog verder zou kunnen dalen

Vanaf 1 januari 2009 verandert er het een en ander aan de nu gehanteerde provisieregelingen voor bemiddelaars. De dan geldende modellen komen zeer beperkt los. Het kán om die reden zijn dat begin 2009 een grote concurrentieslag plaats gaan vinden met nieuwe hypotheekproducten en lagere rente.'

Beide professionals wachten met spanning begin januari wanneer de eerste cijfers over het volledige jaar 2008 beschikbaar zullen komen via de Miljoenhuizen woningmarktmonitor en later de cijfers van NVM en het kadaster.

 

Terug naar overzicht