MVA veiling borrel

Geplaatst op 16 maart 2009

De Makelaars Vereniging Amsterdam veilen elke week woning in de Felix Meritus. Miljoenhuizen was erbij

Met een licht gevoel van ongemak stapten fotograaf en verslaggever van Miljoenhuizen.nl (ik) op maandagavond 16 maart de Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam binnen voor de wekelijkse veiling van Amsterdamse woningen.

Van te voren had ik al gesproken met Didi van den Elsakker, directeur van de MVA, om aan te kondigen dat ik zou langskomen. Ze vertelde me dat sinds het begin van dit millenium, toen er steeds meer tophypotheken werden afgegeven, door banken er steeds meer van dit soort er-moet-snel-verkocht-worden veilingen plaatsvinden. 80% van de veiling is overigens vrijwillig (in hoeverre je een sterftegeval natuurlijk vrijwillig kunt noemen) en 20% is een executie veiling, ofwel de hypotheekverstrekker heeft het initiatief tot de veiling genomen. Toen ik vertelde dat ik ook wat fotos wilde nemen vertelde ze me in eerste instantie dat ik dan de toestemming van alle honderden toeschouwers nodig zou hebben, maar toen ik haar die avond ontmoette was ze daar al een stuk makkelijker in en suggereerde ze me zelfs om wat fotos te nemen vanaf het balkon waarop je een prima uitzicht hebt over de ovale veilingvloer.

Ik sprak met dhr. Brood (fictieve naam) die liever anoniem wilde blijven. Hij wil zich zelf geen makelaar noemen maar koopt op deze veiling, en de verschillende andere in de regio, regelmatig woningen als hij daar reeds een gegadigde voor heeft. Vanavond had hij bijna raak gehad maar bij het afmijnen op 500 euro van het Humberto Delgadoplein 19 was net iemand hem voor. Typisch aan het afmijnsysteem in Amsterdam is dat het bedrag dat bovenop de inzetprijs zal worden betaald wordt gebruikt. En om het spannend te houden worden de stapjes verkleind, dus na 500 zou nog gevolgd hebben 450,400,350,300,250,200,150,100,90,80,70,60,50,40,30,20,10 en je gelooft het niet maar het is echt waar 9,8,7,6,5,4,3,2,1. Als iemand dus echt wil laten zien over stalen zenuwen te beschikken dan mijnt hij (of zij, want 5% van de aanwezigen was vrouw) dan pas af. Ieder geval, Brood vertelde mij dat hij zeker 20 woningen per jaar op deze manier koopt. Niet altijd kan hij ze dan direct verkopen maar in dat geval heeft hij nog 6 maanden de tijd om de overdrachtsbelasting van 6% te voorkomen.

In onderstaand filmpje is het opbieden te zien van de Frankfurtersingel 238.


En hier het afmijnen van de Van Gentstraat 18 Huis.

Achter de veilingtafel zitten vijf personen, waaronder de notaris, de makelaar en de veilingmeester. Na elke paar huizen wordt het team gewisseld omdat elke woning door zijn 'eigen' notairs wordt geveild, en ook omdat de veilingmeester af en toe moet wisselen om niet schor te worden.

Raymond Verhage is kandidaat-notaris van Brummelhuis Vierveijzer en bevestigt dat het vandaag iets rustiger is dan andere avonden. Op andere avonden zit hij zelf wel achter de tafel van de veiligmeester maar vandaag heeft een aantal kennissen meegenomen om ze laten zien hoe het toegaat. 'Het geld is op' laat één van hen weten in reactie op de betrekkelijke rust.

Omdat ik had vernomen dat vele personen die meedoen bij het opbieden dit doen voor dit zogenaamde plokpenning (1% van het inzetbedrag) sprak ik iemand aan die een dergelijk bod had gedaan op de Sarphatipark 46 huis. Ookal zei hij niet met de pers te spreken, toch kon ik hem ontlokken dat hij probeert om via het opbieden het huis te bemachtigen, en niet via het afmijnen omdat hij ervan baalt dan de plokpenning mis te lopen. Hij laat weten niet alleen voor de woningen te komen die bij opbod worden verkocht, ook onderhands worden hier veel zaken gedaan. Dat verklaart ook waarom er enkele honderden mensen bij deze wekelijkse bijeenkomst zijn. Het is een veredelde MVA netwerk borrel....

Terug naar overzicht