Huizenmarkt op keerpunt

Geplaatst op 2 juli 2008

Cijfers van de woningenzoekmachine www.miljoenhuizen.nl geven aan dat de gemiddelde prijs van een koopwoning de afgelopen maanden gestegen is. Tegelijkertijd is de laatste maanden de tijd dat een woning te koop staat ook gestegen. Deze tegenstrijdige ontwikkelingen duiden er volgens miljoenhuizen op dat de woningmarkt op een keerpunt staat. <a href='http://www.telegraaf.nl/binnenland/1413803/__Dubbele_hypotheek_nekt_huiseigenaren__.html?p=31,1'>Telegraaf</a> wijdt er een artikel aan.

                         
 
     
 

In juni 2008 zijn de gemiddelde woningprijzen in Nederland opnieuw gestegen. Deze trend was in maart 2008 al ingezet, zo blijkt uit de woningmarkt monitor, een onderzoek op de woningendatabase van zoekmachine miljoenhuizen.nl.
Over de laatste 12 maanden zin de prijzen gemiddeld in totaal 4% gestegen.

In onderstaande grafiek is per postcodegebied de prijsontwikkeling van de laatste 2 jaar weergegeven.

 
   
 
   
   
   
   
     
 

Per plaats zijn er grote verschillen. Haarlem viel deze maand de eer te beurt als grootste stijger. Daar stegen de prijzen ten opzichte van een jaar geleden met 19%, gevolgd door Amsterdam met 16%. De verschillen zijn goed te zien op de miljoenhuizen satellietkaart  http://www.miljoenhuizen.nl/map waar met groene symbolen de plaatsten worden aangegeven waar de prijs stijgt, en in rood als de markt gezakt is.

De grootste daler vinden we deze maand in
Voorthuizen met een daling van 26% in de laatste 12 maanden. Gevolgd door Rockanje met 21% en Schoorl met  18%.

 
   
   
     
   
       
     
   
   
     
 

Deze maand zagen we dat de gemiddelde vraagprijs van woningen gestegen is. Ook de gemiddelde tijd dat een woning in de verkoop staat is gestegen van 180 dagen (medio mei) naar 194 dagen per 1 juli 2008.
Het aantal woningen in de verkoop is redelijk stabiel.
De klasse woningen die in de verkoop staan gaat stapsgewijs omhoog.
Conclusie is dan ook dat er steeds meer duurdere woningen te koop staan. Aangezien het Kadaster afgelopen maand heeft aangegeven dat er minder woningen verkocht zijn verwachten wij dan ook dat de gemiddelde
verkoopprijzen  verder dalen. Die woning zijn sneller verkocht.

 
   
 
   
   
     
 

Over de miljoenhuizen woningmarkt monitor
Dit onderzoek is uitgevoerd op de woningen database van miljoenhuizen.nl, waarin woningen zijn opgenomen van NVM, VBO, LMV en onafhankelijke makelaars

 
   
 
Terug naar overzicht