Getransformeerde miljoenhuizen opent woningmarkt hittekaart en woningarchief

Geplaatst op 10 april 2008

De woningen zoekmachine die als enige gebruikersreacties op en prijshistorie van woningen publiceert is vernieuwd. Er is een woningarchief met 750.000 woningen geopend.

Woning zoekmachines ontwikkelen zich snel. Was miljoenhuizen in 2006 nog de eerste die meer dan 100.000 woningen op de satellietkaart zette; in 2008 moet een woning site meer doen om op de eerste plaats te komen.

Nog steeds is miljoenhuizen met 188.000 Nederlandse woningen de woonsite met het grootste aanbod, meer dan funda (147.000) en jaap.nl (135.000). In de zojuist opnieuw gelanceerde zoekmachine vindt met de volgende innovaties:

  1. Van elke plaats wordt de ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijs bijgehouden. Deze worden vervolgens weergegeven op een woningmarkt 'hittekaart' van Nederland met rode symbolen voor plaatsen waar de markt aan het zakken is, en groen waar deze aantrekt.
  2. Miljoenhuizen opent het woningarchief. Van iedere woning die sinds mei 2005 te koop heeft gestaan kan men gratis opzoeken hoe lang deze te koop heeft gestaan en voor welke prijs of prijzen. Zodoende kan een consument eenvoudig de vraagprijs van een woning vergelijken met die van andere woningen die daar net verkocht zijn.
  3. Bij elke woning kan iedere gebruiker nieuwe foto's uploaden en eventueel wijzigingen in de gegevens aanbrengen.
  4. Het zoekgemak is sterk vergroot doordat miljoenhuizen aan de rechterkant aangeeft op welke wijze men de zoekcriteria kan verfijnen. Zo is er de handige mogelijkheid om alleen de woningen te laten zien die meer dan een half jaar te koop staan.

Onlangs presenteerde concurrent zoekallehuizen de makelaargids, maar Miljoenhuizen.nl directeur Nico Schoonderwoerd is hier niet zo over te spreken: "Ik vind het jammer dat er niet bij staat of het een NVM, VBO, LMV of onafhankelijke makelaar is. Ik denk niet dat de consument bereid is hiervoor te betalen. Bij miljoenhuizen kun je gewoon gratis info opvragen van makelaars. Bovendien hebben onze bezoekers de afgelopen jaren al heel wat reacties op makelaars achter gelaten."

De reacties op het woonarchief zijn overigens niet altijd positief. "Miljoenhuizen staat aan de kant van de woningzoekende. Woningverkopers vinden het soms niet leuk dat de laatste vraagprijs op internet te vinden is, maar ondertussen beginnen mensen eraan te wennen dat wat eenmaal op internet staat er niet meer af te krijgen is."

Gevraagd naar zijn mening over de toegenomen concurrentie wat betreft woningsites is hij optimistisch: "De nieuwe concurrentie heeft ons alleen maar gestimuleerd om nieuwe diensten te blijven ontwikkelen. En omdat het in Nederland 'vol' begint te worden, rollen we miljoenhuizen ook in de rest van Europa uit onder de naam Immospy.com met ongeveer 4 miljoen Europese woningen."

Terug naar overzicht